Usługi laboratoryjne
Instytut Technologii Mikrobiologicznych świadczy usługi laboratoryjne zarówno z zakresu mikrobiologii, jak i fizykochemii. Bogaty profil usługowy laboratorium pozwala na wykonywanie kompleksowych analiz takich jak:
Badania żywności i pasz
Laboratorium oferuje kompleksowy zakres badań mikrobiologicznych oraz fizykochemicznych artykułów spożywczych, surowców do ich produkcji, suplementów diety oraz pasz, w poniższych zakresach:
Badania mikrobiologiczne żywności
Obiekt | Kierunki badań |
|
|
Badania mikrobiologiczne pasz
Obiekt | Kierunki badań |
|
|
Badania mikrobiologiczne zwierząt rzeźnych i tuszek drobiu
Obiekt | Kierunki badań |
|
|
Pobieranie próbek do badań mikrobiologicznych
Obiekt | Kierunki badań |
|
|
Badania mikrobiologiczne środowiska z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością
Obiekt | Kierunki badań |
Środowisko z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością:
|
|
Badania fizykochemiczne żywności i pasz
Obiekt | Kierunki badań |
Żywność i pasze |
Możliwość oznaczenia:
|
Badania suplementów diety
Obiekt | Kierunki badań |
Suplementy diety |
|
Badania z zakresu ochrony środowiska
Laboratorium oferuje badania mikrobiologiczne oraz fizykochemiczne próbek środowiskowych : wody, gleby, ścieków oraz osadów ściekowych, w poniższych zakresach:
Badania mikrobiologiczne wody
Obiekt | Kierunki badań |
|
|
Badania fizykochemiczne wody i ścieków
Obiekt | Kierunki badań |
|
Możliwość oznaczenia:
|
Badania fizykochemiczne gleby i osadów ściekowych
Obiekt | Kierunki badań |
|
Możliwość oznaczenia:
|
Badania kosmetyków
Instytut oferuje mikrobiologiczne badania kosmetyków, w poniższych zakresach:
Badania mikrobiologiczne
Obiekt | Kierunki badań |
|
|
Badania molekularne
W Pracowni Biologii Molekularnej możliwe jest przeprowadzanie analiz genetycznych z zakresu mikrobiologii i oceny żywności oraz badań diagnostycznych takich jak genotypowanie i różnicowanie mikroorganizmów, badanie składu gatunkowego i stałości składu gatunkowego preparatów mikrobiologicznych.
W obszarze mikrobiologii i oceny żywności wykorzystywane są zwalidowane testy molekularne umożliwiające:
- wykrywanie obecności szczepów Listeria monocytogenes,
- wykrywanie obecności szczepów Salmonella spp.,
- określanie pochodzenia gatunkowego produktów pochodzenia zwierzęcego.
Analizy przeprowadzane są w oparciu o wysoce czułe reakcje real-time PCR.
W badaniach preparatów mikrobiologicznych wykorzystywane są metody takie jak:
- analiza sekwencji genu 16S, 18S lub ITS,
- profilowanie mikroflory metodą PCR-DGGE,
- różnicowanie metodą RAPD.
Zapytaj o szczegóły naszej oferty
Instytut Technologii
Mikrobiologicznych w Turku
al. NSZZ Solidarność 9, 62-700 Turek
e-mail: sekretariat@itm.turek.pl
Tel.: 571 204 022