Usługi laboratoryjne
			
			Instytut Technologii Mikrobiologicznych świadczy usługi laboratoryjne zarówno z zakresu mikrobiologii, jak i fizykochemii. Bogaty profil usługowy laboratorium pozwala na wykonywanie kompleksowych analiz takich jak:
Badania żywności i pasz
Laboratorium oferuje kompleksowy zakres badań mikrobiologicznych oraz fizykochemicznych artykułów spożywczych, surowców do ich produkcji, suplementów diety oraz pasz, w poniższych zakresach:
Badania mikrobiologiczne żywności
| Obiekt | Kierunki badań | 
  | 
  | 
Badania mikrobiologiczne pasz
| Obiekt | Kierunki badań | 
  | 
  | 
Badania mikrobiologiczne zwierząt rzeźnych i tuszek drobiu
| Obiekt | Kierunki badań | 
  | 
  | 
Pobieranie próbek do badań mikrobiologicznych
| Obiekt | Kierunki badań | 
  | 
  | 
Badania mikrobiologiczne środowiska z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością
| Obiekt | Kierunki badań | 
Środowisko z obszarów produkcji żywności i obrotu żywnością:
  | 
 
  | 
Badania fizykochemiczne żywności i pasz
| Obiekt | Kierunki badań | 
| Żywność i pasze | 
 Możliwość oznaczenia: 
  | 
Badania suplementów diety
| Obiekt | Kierunki badań | 
| Suplementy diety | 
  | 
Badania z zakresu ochrony środowiska
Laboratorium oferuje badania mikrobiologiczne oraz fizykochemiczne próbek środowiskowych : wody, gleby, ścieków oraz osadów ściekowych, w poniższych zakresach:
Badania mikrobiologiczne wody
| Obiekt | Kierunki badań | 
  | 
  | 
Badania fizykochemiczne wody i ścieków
| Obiekt | Kierunki badań | 
 
  | 
 Możliwość oznaczenia: 
  | 
Badania fizykochemiczne gleby i osadów ściekowych
| Obiekt | Kierunki badań | 
  | 
 Możliwość oznaczenia: 
  | 
Badania kosmetyków
Instytut oferuje mikrobiologiczne badania kosmetyków, w poniższych zakresach:
Badania mikrobiologiczne
| Obiekt | Kierunki badań | 
  | 
  | 
Badania molekularne
W Pracowni Biologii Molekularnej możliwe jest przeprowadzanie analiz genetycznych z zakresu mikrobiologii i oceny żywności oraz badań diagnostycznych takich jak genotypowanie i różnicowanie mikroorganizmów, badanie składu gatunkowego i stałości składu gatunkowego preparatów mikrobiologicznych.
W obszarze mikrobiologii i oceny żywności wykorzystywane są zwalidowane testy molekularne umożliwiające:
- wykrywanie obecności szczepów Listeria monocytogenes,
 - wykrywanie obecności szczepów Salmonella spp.,
 - określanie pochodzenia gatunkowego produktów pochodzenia zwierzęcego.
 
Analizy przeprowadzane są w oparciu o wysoce czułe reakcje real-time PCR.
W badaniach preparatów mikrobiologicznych wykorzystywane są metody takie jak:
- analiza sekwencji genu 16S, 18S lub ITS,
 - profilowanie mikroflory metodą PCR-DGGE,
 - różnicowanie metodą RAPD.
 
Zapytaj o szczegóły naszej oferty
Instytut Technologii
Mikrobiologicznych w Turku
al. NSZZ Solidarność 9, 62-700 Turek
e-mail: sekretariat@itm.turek.pl
Tel.: 571 204 022